Slika i prilika situacije u kojoj živimo. Dobio sam juče kaznu za parkiranje. Od komunalaca. Ispred svoje kuće, Zemun, gornji grad, zabačeni sokak iza zgrada. Četiri dana bolestan nisam ni pomerao auto, parkiran ispod terase gde parkiram zadnjih 10 godina. Došli komunalci i na nindža akciju SVIM vozilima pisali parkiranje na zelenoj površini kaznu, čak i onima koji nisu bili sa dva točka na zelenoj površini, a bili su u prekršaju jer nije dozvoljeno parkiranje. Po mojoj proceni jedno 50 vozila je dobilo kaznu. Evo slika.

Moj Golf je bio parkiran kao ova tamno siva Škoda sa desne strane. Srećom žena otišla sa Lupom koji je isto tu bio parkiran. Jeste, gazi se desnom stranom zelena površina, ali iz razloga ako se vozilo ne uspenje sa dva točka razmak između vozila sa druge strane je dosta manji od 3 metra i dolazi do neminovnog šamaranja retrovizora ili prilikom uparkiravanja da se ogrebe vozilo sa suprotne strane. Tu sam deset godina nagledao sam se svega i svačega od lošeg pakriranja. Onaj što ne gazi isto je dobio kaznu (svetlo siva Škoda u dubini sa desne strane), komšija sa sprata. Razlog - nije dozvoljeno parkiranje jer po našem zakonu svuda je zabranjeno parkiranje osim tamo gde dozvoljeno znakom. Pošto znaka nema - zabranjeno je. Ovi sa leve strane su iz nekog razloga pošteđeni iako ni oni nisu parkirali po propisu jer isto tako tu parkiranje nije dozvoljeno. Ali šta zna priučeni komunalac, došao je da odradi normu i da ide kući. Slažem se, po zakonu smo krivi. Međutim šta je vlast učinila po tom pitanju? Šta su poboljšali sa ovom kaznom? Ništa. Osim što su legalizovali otimačinu.
Na slici se vidi samo trećina ulaza koliko ih ima u toj lameli. Brojao sam. 14 ulaza puta 27 stanova jednako preko 370+ stanova. Obezbeđenih parking mesta NULA. U ulici pored ima označeno 15 parking mesta sa strane, međutim tu je i soliter i lokali i radnje i motel i pijaca na 50m odatle. Samim tim odnos potrebnih parking mesta još gori. Znači oni ništa neće da urade da se reši problem nepropisnog parkiranja već je samo u interesu harač. Što moj brat kaže "Takav zakon namerno prave da bi mogli da muljaju i obitavaju u raznim zakonskim rupama. Nije njima nikad u interesu da reše problem."
Na kazni piše da dan nakon pisanja kazne treba da se ode u Makenzijevu da se podigne papirologija predmeta. Pošaljem ja danas kolegu koji je rekao da je on vozio moj auto, a tamo mu kažu da predmet još nije gotov, probajte sutra opet. Klasičan odnos kao prema sitnoj stoci kao da ništa ne radimo u životu nego ćemo da obilazimo komunalnu policiju svaki dan. Savet komunalca je da se plati pola kazne "po dogovoru" u roku od 8 dana i da zaboravimo na to jer nisi ti dečko jedini koji je danas došao iz Zemuna da se žali.
-"Nije problem u 2500, 5000din, ali gde da parkiram vozilo jer vi sutra i svaki dan možete da dolazite i svaki dan da pišete kazne od 5000din"
(dramska pauza 15 sekundi)
... jebiga dečko, mi samo radimo svoj posao...To je suština. Vlast piše zakon, a izvršna vlast ga primenjuje kako bi zaradili pomoću njega BEZ ŽELJE DA SE SITUACIJA POPRAVI. Poruka od juče je ŽIVITE U STRAHU JER MI DOLAZIMO OPET, SVAKI OTPOR JE UZALUDAN. Samo sto se ja ni Boga ne plašim. Znate mene sve ovo podseća na neke priče iz moje porodice koje su se prenosile sa kolena na koleno o turskim haračima, gde su uglavnom Turci ostajali bez glava i ostalih udova. Skapirao sam da sam ja taj kome dolaze na vrata sad i da nema nazad. Jednostavno ne ostavljaju mi nikakav izbor. Skapirao sam da sam 39 godina proživeo normalno i pošteno bez ikakvog prekršaja u životu, sve svojim rukama stekao i da sam sad prisiljen da branim svoj dom i svoju porodicu. Najviše sam besan na komšiju koji me nije zvao dok se on raspravljao sa njima. Prađedovi moj je red.