Otkad sam kupio auto desavalo se da posle jace kise ili pranja u perionici parking senzori ne rade. Kad ubacim u rikverc samo piste i blinka lampica.
Nakacim na dijagnostiku i izbaci da ne valja zadnji levi senzor.
Mislio sam da je do kontakta posto se sve vracalo u normalu posle dan dva, tj. kad voda ispari.
U medjuvremenu je pocelo da se cuje kao vibriranje plastike kad se zatvaraju zadnja vrata ili se prelazi preko neravnina.
Jednog dana krenem sa lupkanjem po braniku da bih ustavio da slucajno on ne vibrira.
Posle lupkanja senzori su skroz prestali sa radom. Na dijagnostici je izbacivalo da nema komunikaciju sa zadnjim levim senzorom.
Skinema zadnji branik i pocnem da trazim izvor tih vibracija.
Na moje zaprepascenje zvuk je dolazio od onih luftera sto se nalaze ispod branika a sluze da ispuste pritisak napolje prilikom zatvaranja vrata.
Resim to nekako i tog zvuka vise nema.
Prebacim se na senzore i vidim da je masa ka tom senzoru u prekidu. Verovatno se od truckanja zica prekinula.
Sredim i to i sad senzori rade i posle pranja auta.
Cak je i samoparkiranje proradilo i sa leve strane. Verovatno nije htelo da radi zbog greske sa senzorom. Na desnoj je radilo bez greske.
Dok je branik bio skinut ocistim prasinu sto se nakupila i operem vezni lim i branik od blata.
Nema nikakve trulezi i rdje.
Imam samo jednu sliku dok je branik bio skinut.
U medjuvremenu sam nabavio i mrezu koja ide izmedju tovarnog i putnickog prostora.
Slika je sa oglasa. Nisam jos stigao ni da je izvadim i vidim u kakvom je stanje.
Ostalo je da resim povezivanje zice na ABS blok za TPMS.
Na par mesta sam nasao na koji kontakt ide zica i na sva tri mesta je razlicit.
Tako da ne znam koji od njih je ispravan kontakt a ne bih da eksperimentisem.